![]() Jaja przepiórczeNie zawierają szkodliwego cholesterolu. O wartości konsumpcyjnej jaj przepiórczych decydują: duży udział żółtka w stosunku do całego jaja, składniki czyniące je na ogół nieszkodliwymi dla osób uczulonych na białko, w tym białko jaja kurzego. Mogą być stosowane w diecie osób z nadciśnieniem, w żywieniu dzieci i osób starszych. Jako samodzielne danie ( gotowane, jajecznica), do dekoracji dań np. sałatek, kanapek itp. Jako dodatek do "tatara", barszczu, żurku, wypieku ciast. Do maseczek kosmetycznych. Jaja przepiórcze w porównaniu z jajem kurzym są bogatszym źródłem niezbędnych aminokwasów ( np. metioniny i treoniny ) pierwiastków jak - miedź, żelazo, fosfor, cynk. Są też atrakcyjnym źródłem witamin. Przewyższają jajo kurze zawartością prowitaminy A (β- karoten ), tiaminy ( wit. B 1 ), ryboflawiny i cjankobalaminy ( wit. B 12 ). Cechuje je podzielność, szybkość przyrządzania, .efektywny wygląd oraz możliwość długiego przechowywania: « Powrót ...
projekt i wykonanie: megastudio
|