SYSTEM JAKOŚCI HACCP
Obecnie bezpieczeństwo i jakość żywności jest tematem na pierwszym miejscu w całej Europie. Jakość staje się jednym z najbardziej istotnych atrybutów wszystkich towarów, w tym również żywności.Jest ona pojęciem subiektywnym. Głównym celem jest zadowolenie i spełnienie oczekiwać klienta lub konsumenta.
Za bezpieczeństwo żywności odpowiadają wszyscy uczestnicy łańcucha żywnościowego, począwszy od rolnika a skończywszy na dystrybutorze, który dostarcza żywność indywidualnemu konsumentowi. Ustawodawstwo międzynarodowe, w tym również polska ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia obliguje producentów artykułów żywnościowych do wdrożenia i stosowania zasad systemu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności HACCP.
W celu poprawienia jakości świadczonych usług i spełnienia norm handlowych w swojej branży firma 01.09.2004 rozpoczęła działalność w oparciu o GMP i GHP. Są to działania, które muszą być podjęte i warunki higieniczne, Które muszą być spełnione na wszystkich etapach produkcji i obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Firma podjęła wiele działań mających na celu podniesienie kwalifikacji swoich pracowników w zakresie higieny w obrocie żywnością. 08.11.2004 roku audytor wewnętrzny systemu HACCP – dr inż. Joanna Trafiałek przeprowadziła pierwsze szkolenie z zakresu tematyki HACCP pod tytułem „higiena w obrocie żywnością z uwzględnieniem wymagań HACCP”. Tematyka szkolenia obejmowała:
- zagrożenia w produkcji i obrocie żywnością
- prawo żywnościowe i system HACCP.
Od 20.01.2005 w pełni przygotowana firma rozpoczęła działalność opartą na GMP i GHP – była to pierwsza faza wdrażania norm jakościowych w Invest Michel. Druga faza to wprowadzenie Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli – HACCP. Kolejną fazą była certyfikacja systemu HACCP, był to cel długoterminowy określony przez zarząd firmy.
Do wdrożenia systemu HACCP został powołany przez właścicieli firmy Zespół HACCP, który opracował księgę Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Co pół roku Zakład kontrolowany jest przez Państwową Inspekcję Weterynaryjną.
Od 2008 roku zgodnie z decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii w Mińsku Mazowieckim posiadamy weterynar
yjny numer identyfikacyjny 14125903, zatwierdzający zakład w zakresie prowadzenia działalności polegającej na sortowaniu i pakowaniu jaj kurzych i przepiórczych na rynek Unii Europejskiej. Z uwagi na coraz większe zainteresowanie klientów żywnością ekologiczną w tym roku podjęliśmy starania mające na celu możliwość handlu takimi produktami. Dzięki wysiłkom i dużym zaangażowaniu pracowników w dniu 10.02.2010 uzyskaliśmy Certyfikat upoważniający nas do handlu jajami ekologicznymi wydany przez Akredytowaną Jednostkę Certyfikującą EKOGWARANCJA. Nr dokumentu PL-EKO-01-10632. Certyfikat wydawany jest co półtora roku po kontroli Akredytowanej Jednostki Certyfikującej.
Zakład wyposażony jest również w urządzenie do dezynfekcji jaj promieniami UV, co zwiększyło skuteczność w eliminowaniu bakterii z powierzchni skorup jaj.
Wszyscy pracownicy znają politykę jakości przedsiębiorstwa i utożsamiają się z nią. Firma zapewnia im odpowiednie szkolenia i udziela wymaganych instrukcji. Pracownicy świadomie uczestniczą we wdrażaniu zasad mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego naszych produktów. Zapewniamy Państwu szybką i profesjonalną obsługę oraz ograniczoną do niezbędnego minimum procedurę.
W trosce o dobro naszych Klientów zachęcamy do zapoznania się z poniższą instrukcją bezpiecznego spożywania jaj kurzych:

ZAŚWIADCZENIE HACCP:

ZAŚWIADCZENIE O DEZYNFEKCJI JAJ:

REFERENCJE:

PODZIĘKOWANIA:

KRAJOWY REJESTR DŁUGÓW:

